Organisatie

De geschiedenis van de vrijwillige brandweer Mook gaat terug tot 1954, toen de veiligheidsregio Limburg Noord nog niet bestond en er nog sprake was van de gemeentelijke brandweer. In dat jaar werd de eerste ‘brandweerkar’ aangeschaft en per 1959 kwam het eerste brandweervoertuig.

Op 21 april 1954 worden de inwoners van de gemeente opgeroepen om zich op te geven voor de vrijwillige brandweer. Op 17 mei 1954 gaat de vrijwillige brandweer van Mook en Middelaar van start.

In 1977 werd de kazerne voor brandweer Mook opgeleverd in de Mortel. De oude locatie bij het gemeentehuis werd daarmee vervangen door een nieuwe en morderne kazerne. 32 jaar later, in april 2009 werd de kazerne aan de Mortel opgeheven en verhuisde het korps naar de Veldweg in Mook. Op deze locatie is de kazerne nog steeds gehuisvest.

Door de jaren heen heeft het korps de beschikking gehad over vele voertuigen van tankautospuit tot hulpverleningsvoertuig. Maar vanaf 1954 beschikt het korps ook over een gemotiveerde groep vrijwilligers die ervoor zorgen dat het korps zijn werk kan blijven doen.

In 2014 is de gemeentelijke brandweer opgeheven en zijn alle gemeentelijke brandweerkorpsen uit Limburg samen gevoegd tot een veiligheidsregio.

Het korps heeft tegenwoordig niet alleen een complete tankautospuit, maar ook een brandweervaartuig. Naast de branden en brandjes in het eigen gebied heeft Mook ook veel bijgesprongen in aangrenzende gebieden.